The River

Stylish riverfront residences in Downtown Calgary

Residential

The River is a multi-family residential complex designed for a unique site adjacent to the Elbow River in the central neighborhood of Mission. The River is within walking distance of the vibrant urban environment of 4th Street SW and downtown Calgary.

The project is designed to enhance the surrounding neighborhood, with stone cladding at the base of the townhouses and the tower podium referencing the historic use of sandstone in the area. The tower is comprised of curtain wall to maximize views and daylight penetration into the suites. The courtyard, terraces and public circulation spaces are natural clay units with extensive planters and associated landscaped areas.

Download PDF

Location
Calgary, AB
Client
Ledcor Properties
Completion
2015
DIALOG Services

Architecture
Electrical Engineering
Interior Design
Mechanical Engineering
Structural Engineering

A walkable location

The River is adjacent to the Elbow River within walking distance of the vibrant core of downtown Calgary.

Local materials

Stone cladding at the base of the townhouses and the tower podium reference the historic use of sandstone in the area.

Below grade parking 

The project includes two levels of below-grade parking, with the townhouses having direct access from the private parking areas within the parkade.

Flood prevention

The entrances and ground floor are all raised above the water level experienced during Calgary’s 2013 flood.

Landscaped throughout 

The courtyard, terraces and public areas make full use of planters and landscaping.

Spacious suites

The project includes a 15-level residential tower with one to four suites per floor and 11 three-storey townhouses.

Tasteful interior design

Marble, copper and local sandstone are used throughout the project’s interior spaces.

The Team

An early rendering depicts the tower and townhouses.

A later rendering depicts the project on site, with the street in front, and the Elbow River behind the complex.

A model allowed stakeholders to visualize the project in three dimensions. For The River, we included landscaping.