University of Calgary – Energy Environment Experiential Learning Centre

A modern undergraduate learning experience

Education

The Energy Environment Experiential Learning (EEEL) project responds to the necessity for modern, high calibre undergraduate learning environments at one of Canada’s leading research universities.

EEEL serves as a learning environment demonstrating that a building has impacts upon itself, its users, the immediate landscape, the region and the world beyond. EEEL was designed as a facility that interacts with the visitor through a science on display theme that attempts to illustrate the concepts of energy use, sustainability, and their effect on the environment. The theme of means teaching spaces are available for view through generous internal and external glazing. Building mechanical, electrical and structural systems are exposed as for teaching and demonstration.

Download PDF

Location
Calgary, AB
Client
University of Calgary
Completion
2016
Collaborators

EllisDon
RJC Engineers
Stebnicki Engineering
Perkins + Will

DIALOG Services

Architecture
Interior Design
Mechanical Engineering
Structural Engineering

Modern high-calibre learning

The facility provides instructional space for expanded programs in energy and environments, new laboratories for biology and chemistry, and additional administrative space.

Highlighting sustainability

EEEL incorporates many highly visible sustainable design features including an extensive shading system with automated shades, occupancy controlled lighting systems.

Science on display

Learning spaces are available for view through the extensive use of interior glass walls.

Reducing energy use

Mechanical, HVAC and plumbing systems have all been designed to reduce energy use and have minimal impact on the environment.

Making use of available light

EEEL is designed to maximize daylight penetration into the learning and public spaces.

Flexible space

The lobby and central staircase allow maximum flexibility for hosting university and public events. 

Reducing light pollution

The exterior fau00e7ade glazing keeps light pollution to a minimum. At night, EEEL emits a warm, welcoming glow, inviting visitors to explore the area.

Room for growth

The building was designed to accommodate an additional 1000 students in energy and environmental programs.

The Team

Floorplate section

This perspective allows designers to see how the floorplates interact.

Daylight section

This perspective shows how daylight is able to penetrate well into the interior spaces.