Brookfield Place Calgary

Animating the public realm and connecting the central business district

Office & Workplace

At 242 metres, Brookfield Place Calgary is the tallest building in the city and a signature addition to the Calgary skyline.

The building is wrapped in a smooth, frameless, high efficiency curtain wall with a high proportion of vision panel glazing permitting ample natural light, maximizing views and creating a clean architectural expression. The glazing helps reduce the environmental and economic impacts associated with excessive energy use.

The sunlit public plaza anchoring the two towers is unprecedented in Calgary at more than half an acre. Enhancing this huge public space is a 4,645 square metre glazed urban pavilion that embraces the plaza while enclosing an internal civic square connected to the +15 network.

Download PDF

Location
Calgary, AB
Client
Brookfield Properties
Completion
2017
Collaborators

BA Consulting Group Ltd.
Carson McCulloch Associates Ltd.
Edgett Williams Consulting Group
EllisDon
Entuitive
Front Inc.
GUSTAFSON GUTHRIE NICHOL
Kellam Berg Engineering & Surveys Ltd.
Rowan Williams Davies & Irwin Inc.
Speirs + Major
The Mitchell Partnership Inc.
Arney Fender Katsalidis
Jensen Hughes Inc.
Avroko
MBII

DIALOG Services

Architecture

The Team

“It’s a great statement of confidence in this city, and the future of this city.”

Naheed Nenshi Mayor, City of Calgary
CanBIM Awards 2015 - Brookfield Place Calgary Animating the public realm and connecting the central business district
Standing out in downtown

The building provides a contemporary modernist composition and a timeless addition to the Calgary skyline.

Classic and modern

The building displays a subtle sophistication in form. Corners are rounded and tapered from top to bottom. A curved tower top ‘crown’ features frameless low-iron clear glass.

Playing with light and view

A smooth, frameless, high efficiency curtain wall allows ample natural light, while maximizing views of the city and the mountains. The glazing minimizes energy use.

Bringing outdoors inside

The upper pavilion level incorporates seating under a tree canopy, and a focal space in the centre. This area is saturated with natural light via the glass roof of the pavilion.

At the center of the action

The project is located in the heart of the central business district in downtown Calgary. It offers a significant addition to the urban redevelopment in the city centre.

A significant new urban space

A dramatic arrival plaza awaits those working in and visiting the new office tower. The high building lobbies and pavilion entries provide visual connection to the plaza.

An outdoor urban park

Soft and hard landscaping augment the function of the plaza. The design accommodates pedestrian flows, reduces street noise impact, and provides diverse places of animation.

Sustainable design

Water use reduction, energy cost reduction, and renewable energy purchase are included in the building’s sustainable design targets.

Awards

2015 Award of ExcellenceCanBIM