Vancouver House

Catalyzing untapped urban spaces under the bridge

Mixed-Use

Vancouver House is a collaboration between DIALOG and Bjarke Ingels Group (BIG). This neighbourhood-scaled project is comprised of four highly crafted buildings at the north end of the Granville Bridge. The project’s iconic tower dramatically unfolds from a mixed-use urban village under the bridge. This new neighbourhood is comprised of three intimately-scaled triangular buildings that provide spaces for working, shopping, and leisure. The tower gains its form in response to site constraints, shape shifting from a triangle at its base to a rectangle 500′ above the bridge. A central cathedral-like urban realm below the bridge offers ample opportunity for a variety of uses and public events.

Download PDF

Location
Vancouver, BC
Client
Westbank Project Corp.
Completion
2020
Collaborators

Bjarke Ingels Group (BIG) – Design Architects
Glotman Simpson Consulting Engineers
Morrison Hershfield
PFS Studio
ICON Pacific Construction Corp.
Nemetz & Associates
WSP Canada Inc.
BVDA Group Ltd.
Buro Happold

DIALOG Services

Architecture
Interior Design
Planning & Urban Design

The city

As space in Vancouver’s downtown core tightens, architectural responses on residual land assemblies will require heightened creativity.

The highly civic scheme evolves the local u2018Vancouverism’ typology of traditional tower and podium with a sculptural sentinel demarking an entire neighborhood below.

The building’s height and proximity to the creek means it is unique in the city. Views to both the water and the mountains grant visual access to the breadth of Vancouver’s natural surroundings.

With a twist

The tower has a dynamic form u2013 the base is triangular in response to site constraints, while the top is rectangular in response to maximizing upper level real-estate.

DIALOG’s early involvement led to a rezoning that ultimately afforded more density and height u2013 both of which made immense contributions to the achievement of graceful form and a new community.

Suites in Vancouver House are markedly different over the course of the building, providing a unique experience for every tenant.

Under the bridge

The new Beach District will activate an assembly of residual urban spaces under the Granville Bridge.

This weather-protected area will be energized by retail and restaurants and is designed to be an invigorating canvas for urban creativity.

The Team

There was something drawing me to this project. I had to try it, and I had to convince others that it was doable. For me, it’s been transformational. Absolutely transformational.

Vance Harris, Principal Architect
Shape shift

Negotiating a difficult site trisected by the Granville overpass and burdened by setbacks, the tower maximizes its mass where it has the most impact.

At its base, a 30m setback from the bridge dictates a triangular footprint on the ground. But as it ascends in elevation, the tower clears the zone of noise and visual chaos.

It then exploits the opportunity to overcome the setback and reclaims the valuable area. In doing so, it provides an icon for the city’s skyline and a generous public space at its base.

The buildings peak to rise over the bridge and transform a piece of the city’s infrastructure into one of the most prominent locations in Vancouver.

Awards

2021 Best Tall Building WorldwideCTBUH Best Tall Buildings Awards
2012 Residential Sector Winner, Future SchemesWorld Architecture News (WAN) Awards
2014 1st Place Mixed Use ConceptRethinking the Future Awards
2015 Future Project of The YearWorld Architecture Festival
2015 Future Project of The YearWorld Architecture Festival