The Hendrix

Residential development that embraces the past and future in central Edmonton

Residential

Located in central Edmonton’s historic Oliver neighbourhood, The Hendrix is a 27-storey, multifamily residential development with townhouse units at the base and apartments above. The tower design takes a cue from and incorporates its neighbour, a brick-built home that is a Designated Municipal Historic Resource, and complements the early 20th-century community character.

Download PDF

Location
Edmonton, AB
Client
Edgar Development
Completion
2017
Collaborators

LMDG Building Code Consultants Ltd
McElhanney
MMM Group
Morrison Hershfield
RJC Engineers
ITC Construction Group

DIALOG Services

Architecture
Mechanical Engineering
Planning & Urban Design

Located in a long-established community of Oliver, The Hendrix continues the traditional building material of brick for its townhouse level.

The ground level is informed by the architecture of the neighbouring John T. Ross Residence, a local historic resource. Uniform building height at street level makes for an engaging sense of place.

A publicly accessible pocket park was integrated into the shared space of the Ross Residence and The Hendrix townhouses, reinstating what used to be a backyard to the Ross house.

While the townhouse base is a nod to the early 20th century, the upper architecture looks toward the future with a sleek, modern design. Building materials were chosen for durability and aesthetics.

Open spaces on all sides of The Hendrix were carefully integrated to form a mirror of green that echoes the lush neighbourhood and enhances the community identity.

The Team

How we got here.

Incorporating History

The integration of the next-door John T. Ross Residence was an important part of the design process from design conception through to completion.

Ross Residence

Preserving history was a priority from the start. During the construction of the building’s parkade, the century-old John T. Ross residence was moved on to the street, letting work continue without damaging the valuable window to the past. The house was carefully moved back when it was safe to do so.

Keeping it Green

The design calls for plenty of green landscaping around the footprint to complement the mature trees of the community.

Meet Me at the Top

The rooftop patio offers unparalleled views of the river valley and is a great spot for neighbours to become friends.

Designed with Transit in Mind

The site is located across from an LRT Station and is subject to the City’s Transit Oriented Design Guidelines which ensure walkable and bikeable streets within a five-minute walk of a transit station. Shopping and employment are also nearby.

Small Footprint, Big Walkability

The Hendrix has a small floor plate when compared to other similarly sized buildings. This allows for less shadowing on the street and maintains clear view corridors at street level. The site’s visual and physical impact was a top consideration during the design process, in keeping with the ethos of enhanced neighbourhood walkability.